Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 28 November 2011

Software yang perlu ada dlm Lappy anda...

Posted by Mrs Military at 22:11
Sedar tak kadang - kadang kita suka install benda yang entah apa - apa dalam laptop kita tu. akhirnya laptop jadi berat maka nak runing program pun lambat..cehhhhh cakap macam pakar komputer plak.

Actually, ni sebahagian software yang perlu ada dalam laptop kita. Jom tgk..

Internet Download Manager
- memudahkan kita untuk mendownload bahan dari internet. Kelajuan download berkali ganda pantas dari yang biasa

Microsoft Office
- kalau benda ni tak ada, apa guna laptop korang tu...men game jela jawabnya

Antivirus
- antara antivirus yang ringan ialah avira, kaspersky dan mungkin ada yang lain tapi aku tak tahu. kalau tak ada antivirus, jangan berani cucuk pendrive  atau pe pun kat laptop anda. nak bukak internet pun jangan berani sangat yer

Antispyware
-kadang - kadang ada antivirus yang tak disertakan dengan antispyware. tapi kalau dalam antivirus tu dah ada xsalah kita install juga antisyware ni. Contohnya macam Spy Sweeper dan Spyware Doctor

Registry Repair
- kalau laptop kita kena virus, virus tu akan ubah registry PC kita. maka laptop kita akan lembab dan maybe "hang". maka benda ni akan membantu kita untuk elak 'hang" 2 terjadi. Contoh macam Regwash / Regcure

Tune Up Utilities
-dalam software ini ada registry cleaner, defragment disk, startup manager DLL. 

Mozilla Firefox
- Browser ni lebih better IE sebab lebih laju dan ringan

K-Lite Codec Pack
- memudahkan format lagu/video yang tak boleh kita main. 

Ahead Nero 7 Premium
- memudahkan Burn data ke dalam CD/ DVD

Winamp
-player ni lebih ringkas dan mudah digunakan

Real Player
-player ni boleh mainkan format .rmvb yang kebiasaanya player lain tak boleh mainkan

Genuine Maker
- benda alah ni mengenuine kan windows anda.. kalau tak genuine laptop anda lembab dan desktop jadi hitam

Adobe Reader
- untuk buka file dalam format .pdf

Flash Player
- untuk memainkan flash video

Winrar/Winzap
-untuk membuka fail dalam bentuk .zip dan .rar

*ni adalah berdasarkan kepada bacaan yang aku jumpa. Maybe ada lagi benda2 penting yang aku tak tau...

By,
Mrs Military 

2 comments:

Mish eika :) said...

dulu de IDM . tp skunk ta da . sbb da ta leyh nk gune . ta tw nape

Mrs Military said...

Ada kawan saya tu, IDM dia tak boleh nak guna sebab dia update benda tu...maybe benda tu bukan yang ori nya so bila di update dia jdi tak boleh guna la...

Post a Comment

 

Live Long Story Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea